Κινηματογραφική Λέσχη Φ.Ο.Υ

 2018 - 2019

 

 

"Η Ζωή είναι ωραία"

 
Δευτέρα 1 Απριλίου  20:15

Είσοδος ελεύθερη

 

Η Ζωή Είναι Ωραία La Vita è Bella, Life is Beautiful) είναι ιταλική δραματική κωμωδία παραγωγής 1997 σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι και σε σενάριο του ίδιου μαζί με τον Βιντσέζο Τσέραμι. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, τον Γκουίντο, που πρέπει να επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν.

Ο τίτλος προέρχεται από τη φράση του Λέοντα Τρότσκι. Εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι θα δολοφονηθεί από ανθρώπους του Στάλιν, είδε τη σύζυγό του στον κήπο και έγραψε ότι "η ζωή είναι ωραία".

Ο αριθμός που έχει ο Benigni στο στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ο ίδιος με αυτόν της στολής του Charlie Chaplin στον Μεγάλο Δικτάτορα.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 20 Δεκεμβρίου 1997 στην Ιταλία και στις 23 Οκτωβρίου 1998 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, και κέρδισε τρία στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Μπενίνι και Καλύτερης Μουσικής.

Σκηνοθεσία

Ρομπέρτο Μπενίνι

Παραγωγή

Miramax Films

Σενάριο

Ρομπέρτο Μπενίνι
Βιντσέζο Τσέραμι

Πρωταγωνιστές

Ρομπέρτο Μπενίνι
Νικολέτα Μπράσκι
Τζιόρτζιο Κανταρίνι
Τζιουστίνο Ντουράνο

Μουσική

Νικόλα Πιοβάνι

Φωτογραφία

Τονίνο Ντέλι Κόλι[1]

Μοντάζ

Simona Paggi

Εταιρεία παραγωγής

Melampo Cinematografica και Cecchi Gori Group

Πρώτη προβολή

20 Δεκεμβρίου 1997
23 Οκτωβρίου 1998
9 Σεπτεμβρίου 1998

Διάρκεια

116 λεπτά

Προέλευση

Ιταλία

Γλώσσα

ιταλικά