Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ Πάει Ταράτσα 2018-2019

 

«Στάσου Πλάι Μου» STAND BY ME

σε σκηνοθεσία 

Ρομπ Ράϊνερ


Δευτέρα 8 Ιουλίου  21:15

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γκόρντι, ενός συγγραφέα που θυμάται τα παλιά χρόνια της εφηβείας του όταν μαζί με τρεις φίλους του ξεκίνησαν να βρουν το πτώμα ενός εξαφανισμένου αγοριού που θεωρούνταν νεκρό.
Το Στάσου Πλάι Μου προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 8 Αυγούστου του 1986 σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών και ευρέως στις 22 Αυγούστου του ίδιου έτους. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές και απέσπασε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ

Πλοκή

Την ιστορία αφηγείται ο ενήλικος Γκόρντι ΛαΤσάνς, γνωστός ως "Ο Συγγραφέας", ο οποίoς γράφει τα απομνημονεύματα της παιδικής παρέας του.
Το 1959 στην πόλη Καστλ Ροκ του Όρεγκον, ο μικρός Γκόρντι είναι ένα ήσυχο, λάτρης των βιβλίων παιδί που του αρέσει να λέει και να γράφει ιστορίες. Ο πατέρας του δεν του δίνει και πολύ σημασία, ειδικά μετά το θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, Ντάνι, σε τροχαίο. Ο Ντάνι έδινε μεγαλύτερη προσοχή στον Γκόρντι, απ' ό,τι οι γονείς του.
Ο Γκόρντι περνάει το χρόνο του με τρεις φίλους. Τον Κρις Τσέιμπερς, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια με εγκληματίες και αλκοολικούς, τον Τέντι Ντουσάμπ, ένα εκεντρικό αγόρι και ο Βερν Τέσιο, ένα λίγο υπέρβαρο παιδί που τρομάζει εύκολα και γι' αυτό γίνεται συχνά στόχος κοροϊδίας.
Οι τέσσερις μαθαίνουν ότι βρέθηκε το πτώμα ενός αγοριού, το οποίο πάτησε ένα τραίνο. Πιστεύουν ότι είναι ο αγνοούμενος Ρέι Μπρόουερ. Τότε αποφασίζουν να βρουν το πτώμα ψάχνοντας μέσα στο δάσος και ξεκινάνε έτσι μια διήμερη εκδρομή. Στην πρώτη τους στάση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το Μάιλο Πρέσμαν. Αργότερα θα κοντέψουν να σκοτώθουν, καθώς διασχίζοντας μια γέφυρα ενός τραίνου, ακούνε το τραίνο να πλησιάζει. Στο τέλος της μέρας, τα παιδιά κατασκηνώνουν και ο Γκόρντι αρχίζει να τους διηγείται μια ιστορία. Αργότερα τη νύχτα, ο Κρις εξομολογείται στον Γκόρντι, τη φοβία του μη στιγματιστεί σαν εγκληματίας και δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη ζωή του. Την επόμενη μέρα, συνεχίζουν κόβοντας δρόμο μέσα από ένα βάλτο και ανακαλύπτουν ότι είναι γεμάτος βδέλες.
Εντοπίζουν το πτώμα το αγοριού και αποφασίζουν να κάνουν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην αστυνομία. Η ταινία τελειώνει με τα αγόρια να επιστρέφουν σπίτι και να λένε αντίο ο ένας στον άλλο. Ο Συγγραφέας δηλώνει ότι ο Βερν αργότερα παντρεύτηκε αμέσως μετά το Λύκειο, έκανε παιδιά και δούλευε σε μια εταιρία. Ο Τέντι προσπάθησε να υπηρετήσει στο στρατό αλλά το πρόβλημα που είχε με το αυτί δεν του το επέτρεψε. Τελικά κατέληξε να πάει φυλακή για ένα διάστημα για παράνομες δουλειές που έκανε στο Καστλ Ροκ. Ο Κρις κατάφερε μαζί με τον Γκόρντι να φύγουν από την πόλη και έγινε δικηγόρος. Ο Συγγραφέας, όμως, αποκαλύπτει ότι ο Κρις πρόσφατα μαχαιρώθηκε και πέθανε όταν προσπάθησε να σταματήσει έναν καυγά. Ο Συγγραφέας τελειώνει την ιστορία του, πηγαίνοντας το γιο του και το φίλο του για κολύμπι.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

  • Γουίλ Γουίτον στο ρόλο του Γκόρντι
  • Ρίβερ Φίνιξ στο ρόλο του Κρις
  • Κόρεϊ Φέλντμαν στο ρόλο του Τέντι
  • Τζέρι Ο' Κόνελ στο ρόλο του Βερν
  • Κίφερ Σάδερλαντ στο ρόλο του Τζον
  • Κέισι Σιεμάζκο στο ρόλο του Μπίλι
  • Τζον Κιούζακ στο ρόλο του Ντάνι
  • Ρίτσαρντ Ντρέιφους στο ρόλο του ενήλικου Γκόρντι