ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ (Φ.Ο.Υ)

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, είναι πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε στις 8 Μαίου 1955 από Μικρασιάτες κατοίκους του Υμηττού. Είναι δημιούργημα των ανθρώπων της προσφυγιάς που πάσχιζαν να διατηρήσουν τη συνοχή του κοινωνικού τους ιστού στον τόπο της νέας εγκατάστασής τους.

Στην αρχή νοίκιασαν ένα χώρο και σιγά-σιγά με την δύναμη για δημιουργία με έργα και πράξεις πολιτισμού και πνευματικότητας που κουβαλούσαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο Φ.Ο.Υ. μεγάλωνε, κατορθώνοντας με το πνεύμα και δράσεις του, να τον αγκαλιάσουν και πλαισιώσουν και κάτοικοι εκτός της προσφυγιάς. Έτσι με πνεύμα ενότητας, μετά από αγώνες και εκκλήσεις προς την Πολιτεία, το Υπουργείο Κοιν. Πρόνοιας εκχώρησε με παραχωρητήριο, τους τίτλους ενός οικοπέδου 560 m2. το οποίο καλύπτει το οικοδομικό τρίγωνο μεταξύ των οδών Σμύρνης-Αμισού-Α. Λεντάκη. Με πίστη στο όραμα, πείσμα και με το υστέρημά τους, κατόρθωσαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια και οικοδόμησαν το 1960 το Μέγαρό τους, το οποίο αποτελεί κόσμημα του Υμηττού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Φ.Ο.Υ. ανήκει στους Υμηττιώτες. Για να γίνει κάποιος μέλος του, πρέπει να είναι Δημότης ή κάτοικος του Υμηττού, σύμφωνα με το Καταστατικό του. Αυτό δεν αποκλείει σε μη μέλη, την συμμετοχή στα δρώμενά του, αρκεί να σέβονται τους κανόνες των άρθρων του Καταστατικού του. Τους παρέχεται όμως η δυνατότητα να γράφονται με τα στοιχεία τους στην τεράστια πλέον λίστα «Φίλοι του Φ.Ο.Υ.».

Ο Φ.Ο.Υ. διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε τριετία από τα μέλη του αφού προηγηθεί Γενική Συνέλευση και προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Είναι αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο πολιτιστικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στις συνδρομές των μελών του που είναι 1€ τον μήνα, σε χορηγίες μελών ή φίλων του, όπως και σε έσοδα από εκδηλώσεις ή δράσεις.

Προσφέρει πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτιστική δράση στα μέλη, τους φίλους του, όσο και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, με δημοκρατικό πνεύμα, καλλιεργώντας τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά εργασίας.

Ένα πλήθος προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και θεσμών λειτούργησαν και ξεκίνησαν από αυτόν όπως:

 • Η ίδρυση το 1977 του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου το οποίο στηρίχτηκε στην εμπνευσμένη ιδέα του μέλους του Ανδρέα Λεντάκη. Η λειτουργία του ξεκίνησε από τον Φ.Ο.Υ, έγινε γνωστή και επεκτάθηκε στο Πανελλήνιο, με την συμμετοχή στην διδασκαλία όλων των διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων της εποχής εκείνης. Η συμμετοχή του κόσμου από κάθε γωνιά της Αττικής ήταν πρωτοφανής.

 • Το 2008 πραγματοποιήσαμε την « Έκθεση Κοστούμι Θεάτρου και Χορού, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» με την συνεργασία του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μιου Πελοποννήσου, την Ελληνική Εταιρία Ενδυμασιολογίας και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

 • Τον Σεπτέμβριο του 2012, διοργάνωσε αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Το επί δεκαήμερο αφιέρωμα, αποτελείτο από 15 εκδηλώσεις με επιστέγασμα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Σμύρνη: Η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου 17οςαι.-1922» διάρκειας 3 ημερών. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Ακαδημαϊκός Κων/νος Δεσποτόπουλος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του, η ποιήτρια Κική Δημουλά και η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Καμηλάκη.

(Το βιβλίο των πρακτικών του Συνεδρίου εκδόθηκε και παρουσιάστηκε με τιμητική τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2016, αντίτυπα του οποίου για όποιον ενδιαφέρεται διατίθενται στον Φ.Ο.Υ.).

Μεταπολιτευτικά αποτέλεσε κέντρο συνάντησης σημαντικών πολιτιστικών δράσεων όπως:

 • Το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζηδάκι

 • Το Θέατρο της Άνοιξης του Γ. Μαργαρίτη

 • Το Μουσικό Εργαστήρι του Θάνου Μικρούτσικου

Σήμερα, στα πλαίσια των δράσεών του, λειτουργούν τα εξής τμήματα και τομείς εργασίας:

 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις

 • Ομάδα βιβλίου στην οποία λειτουργούν:

Δανειστική βιβλιοθήκη, Λέσχη Ανάγνωσης, Βιβλιοπαρουσιάσεις.

 • Κινηματογραφική Λέσχη (με δωρεάν προβολή κάθε Δευτέρα)

 • Θεατρική Ομάδα του «ΑΝΕΜΗ» με ιστορία 27 ετών, που λειτουργεί στην αίθουσα θεάτρου που διαθέτει, δυναμικότητας 200 ατόμων.

 • Χορωδία «ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ»

 • Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Ενηλίκων

 • Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

 • Εκδρομικό τομέα (Μέλος της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε από το 1962)

 • Πολιτιστικές διαδρομές (συμμετοχή σε Θεατρικές παραστάσεις, Επισκέψεις σε Μουσεία, Εκθέσεις)

 • Συνέδρια – Διαλέξεις

 • Δράσεις Αλληλεγγύης

 • Από το καλοκαίρι του 2015 όπως έκτοτε κάθε καλοκαίρι, οι δραστηριότητες του Φ.Ο.Υ μεταφέρονται στην ανακαινισμένη του ταράτσα, που λειτουργεί κάθε βράδυ, προσφέροντας στα μέλη και φίλους του εκτός της μοναδικής δροσιάς και εκλεκτό φαγητό της ώρας, στην ιδιαίτερης ποιότητας ταβέρνα-bar που διαθέτει.