ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, είναι πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε στις 8 Μαίου 1955 από Μικρασιάτες κατοίκους του Υμηττού. Είναι δημιούργημα των ανθρώπων της προσφυγιάς που πάσχιζαν να διατηρήσουν τη συνοχή του κοινωνικού τους ιστού στον τόπο της νέας εγκατάστασής τους.

Στην αρχή νοίκιασαν ένα χώρο και σιγά-σιγά με την δύναμη για δημιουργία με έργα και πράξεις πολιτισμού και πνευματικότητας που κουβαλούσαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο Φ.Ο.Υ. μεγάλωνε, κατορθώνοντας με το πνεύμα και δράσεις του,  να τον αγκαλιάσουν και πλαισιώσουν, κάτοικοι εκτός της προσφυγιάς. Έτσι με πνεύμα ενότητας, μετά από αγώνες και εκκλήσεις στην Πολιτεία, το Υπουργείο Κοιν. Πρόνοιας εκχώρησε με παραχωρητήριο, τους τίτλους ενός οικοπέδου 560 μ2. το οποίο καλύπτει το οικοδομικό τρίγωνο μεταξύ των οδών Σμύρνης-Αμισού-Α. Λεντάκη. Με πίστη στο όραμα, πείσμα και με το υστέρημά τους, κατόρθωσαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια και οικοδόμησαν το 1960 το Μέγαρό τους, το οποίο αποτελεί κόσμημα του Υμηττού και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Φ.Ο.Υ. ανήκει στους Υμηττιώτες. Για να γίνει κάποιος μέλος του, πρέπει να είναι Δημότης ή κάτοικος του Υμηττού, σύμφωνα με το Καταστατικό του. Αυτό δεν αποκλείει σε μη μέλη, την συμμετοχή στα δρώμενά του, αρκεί να σέβονται τους κανόνες των άρθρων του Καταστατικού του. Τους παρέχεται όμως η δυνατότητα να γράφονται με τα στοιχεία τους στη λίστα «Φίλοι του Φ.Ο.Υ.».

Ο Φ.Ο.Υ. διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση των μελών του και προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς. Η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής.

Είναι αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο πολιτιστικό σωματείο. Στηρίζεται στις συνδρομές των μελών του που είναι 5€ εφ΄άπαξ για εγγραφή και 1€ τον μήνα  καθώς και στις χορηγίες των μελών ή φίλων του όπως και από εκδηλώσεις ή δράσεις.

Έχει πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτιστική δράση, τόσο στα μέλη και τους φίλους του στην κοινωνία του Υμηττού όσο και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία.

 

Ένα πλήθος προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και θεσμών λειτούργησαν καθώς και ξεκίνησαν από εδώ, όπως:

  • Η ίδρυση το 1977 του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου το οποίο στηρίχτηκε στην εμπνευσμένη ιδέα του μέλους του Ανδρέα Λεντάκη του οποίου η λειτουργία  ξεκίνησε από εδώ και έγινε γνωστή και επεκτάθηκε στο Πανελλήνιο. 
  • Το 2008 πραγματοποιήσαμε την «Έκθεση Κοστούμι Θεάτρου και Χορού, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» με την συνεργασία του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μιου Πελοποννήσου, την Ελληνική Εταιρία Ενδυμασιολογίας και την Εθνική Λυρική Σκηνή. 
  • Το 2010 δημιουργήθηκε και πραγματοποιήθηκε επί 3 έτη η Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας. Την έκθεση διοργάνωσε ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γελοιογραφίας και την υποστήριξη της Feco Hellenic Group Levadeia.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2012, διοργάνωσε αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Το επί δεκαήμερο αφιέρωμα, αποτελείτο από 15 εκδηλώσεις με επιστέγασμα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Σμύρνη: Η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι.-1922» διάρκειας 3 ημερών, την έναρξη του οποίου πραγματοποίησε ο Ακαδημαϊκός Κων/νος Δεσποτόπουλος. (Το βιβλίο των πρακτικών του Συνεδρίου εκδόθηκε και παρουσιάστηκε με τιμητική τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2016,  αντίτυπα του οποίου για όποιον ενδιαφέρεται διατίθενται στον Φ.Ο.Υ.).

Μεταπολιτευτικά αποτέλεσε κέντρο συνάντησης σημαντικών πολιτιστικών δράσεων, όπως:

  • Το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζηδάκι
  • Το Θέατρο της Άνοιξης του Γ. Μαργαρίτη
  • Το Μουσικό Εργαστήρι του Θάνου Μικρούτσικου

 

Ο Φ.Ο.Υ. μετράει πάνω από μισό αιώνα πορεία, πολιτιστική ιστορία, με δράσεις που στηρίζονται σε δημοκρατικό πνεύμα, τον εθελοντισμό, την προσφορά και ανιδιοτελή εργασία των μελών αλλά και των φίλων που τον πλαισιώνουν.

 

Σήμερα, στα πλαίσια των δράσεών του, λειτουργούν τα εξής τμήματα και τομείς εργασίας.