Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ 2019-2020 θα προβάλει την ταινία:

"ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣ" (2004)


Σε Σκηνοθεσία
Robert Zemeckis


Κυριακή  22/12/2019 & ΩΡΑ 10:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Το Polar Express είναι μια αμερικανική ταινία περιπέτειας με κινηματογραφικές ταινίες του 2004, που βασίζεται στο βιβλίο του ίδιου ονόματός του για το 1985 από τον Chris Van Allsburg , ο οποίος επίσης υπήρξε ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της ταινίας. Συν-συγγραφέας, συν-παραγόμενος και σε σκηνοθεσία Robert Zemeckis , η ταινία χαρακτηρίζει τους ανθρώπινους χαρακτήρες που κινούνται χρησιμοποιώντας ζωντανή κίνηση animation capture motion . Η ταινία αναφέρει την ιστορία ενός νεαρού αγοριού που, την Παραμονή των Χριστουγέννων , βλέπει ένα μυστηριώδες τρένο που φτάνει στο βόρειο πόλο να σταματάει έξω από το παράθυρό του και καλείται από τον αγωγό του. Το αγόρι συνδέεται με πολλά άλλα παιδιά καθώς ξεκινούν ένα ταξίδι για να επισκεφθούν τον Άγιο Βασίλη προετοιμάζοντας τα Χριστούγεννα. Η ταινία ασχολείται με τον Tom Hanks , ο οποίος ήταν επίσης ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της ταινίας, σε πολλαπλούς διαφορετικούς ρόλους, με τους Daryl Sabara , Nona Gaye , Jimmy Bennett και Eddie Deezen να υποστηρίζουν τους ρόλους. Η ταινία περιλαμβάνει επίσης μια παράσταση από τον Tinashe στην ηλικία των 9 ετών, ως μοντέλο CGI για το γυναικείο πρωταγωνιστή.

Το ΠΟΛΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣ
Το Polar Express (2004) poster.jpg
Θεατρική αφίσα απελευθέρωσης
Σκηνοθετημένο από Robert Zemeckis
Παράγεται από
Σενάριο από
Βασισμένο στο Το ΠΟΛΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣ
από τον Chris Van Allsburg
Με πρωταγωνιστή
Μουσική από Άλαν Σιλβεστρί
Κινηματογράφος
Επεξεργάστηκε από
 • Ορλάντο Ντουένας
 • Jeremiah O'Driscoll
Παραγωγή
Εταιρία
Διανεμήθηκαν από Φωτογραφίες Warner Bros. [1]
Ημερομηνία κυκλοφορίας
Χρόνος τρεξίματος
100 λεπτά [2]
Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες
Γλώσσα Αγγλικά
Προϋπολογισμός 165 εκατομμύρια δολάρια [2] [3]
Εκδοτήριο 311,3 εκατομμύρια δολάρια [2]

Το Castle Rock Entertainment παρήγαγε την ταινία σε συνεργασία με το Shangri-La Entertainment , το ImageMovers , το Playtone και το Golden Mean Productions για την Warner Bros. Pictures , ως την πρώτη κινούμενη ταινία του Castle Rock. Τα οπτικά εφέ και η καταγραφή επιδόσεων έγιναν στη Sony Pictures Imageworks . Η ταινία έγινε με προϋπολογισμό παραγωγής 165 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα ρεκόρ για ένα κινούμενο χαρακτηριστικό τότε.

Η ταινία απελευθερώθηκε τόσο σε συμβατικά όσο και σε IMAX 3D θέατρα στις 10 Νοεμβρίου 2004. Ανήλθαν σε 311,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και αργότερα απαριθμήθηκαν στο Guinness World Records 2006 ως η πρώτη ταινία ψηφιακής λήψης. Η ταινία σηματοδοτεί επίσης τον τελευταίο ενεργό ρόλο του Michael Jeter πριν από το θάνατό του, και έτσι η ταινία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Περιεχόμενα

 
 

σχεδίου

Στο Grand Rapids, Michigan , τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, ένα αγόρι γίνεται σκεπτικό για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Αγωνιζόμενος να κοιμηθεί, μάρτυρας μιας ατμομηχανής που φτάνει στο δρόμο, πηγαίνει έξω για να το εξετάσει. Ο αγωγός εισάγει την αμαξοστοιχία ως το Polar Express, που κατευθύνεται προς τον Βόρειο Πόλο. Αρχικά απρόθυμος, το αγόρι πηδάει καθώς το τρένο αναχωρεί.

Σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο συναντά ένα πνευματώδες κορίτσι και ένα γνωστό αγόρι. Η αμαξοστοιχία παίρνει ένα αγόρι που ονομάζεται Μπίλι, ο οποίος επίσης αρνείται να επιβιβαστεί, αλλά αλλάζει το μυαλό του και το αγόρι εφαρμόζει τα φρένα για να επιτρέψει στον Μπίλι να επιβιβαστεί, το οποίο παρατηρεί ο αγωγός. Καθώς ο Billy κάθεται μόνο στο αυτοκίνητο παρατήρησης της αμαξοστοιχίας, η ζεστή σοκολάτα σερβίρεται στο επιβατικό αυτοκίνητο και το κορίτσι στέκεται μακριά από ένα κύπελλο για τον Billy. Καθώς αυτή και ο αγωγός διασχίζουν το τραπέζι, το αγόρι παρατηρεί ότι άφησε το μη εισερχόμενο εισιτήριό της και προσπαθεί να την επιστρέψει, αλλά ο άνεμος το χτυπάει από το χέρι του, στέλνοντας το σπειροειδώς προς την έρημο. Το τρένο περνά μέσα από ένα δάσος, όπου τρέχει παράλληλα ένα πακέτο λύκων . Το τρένο συνεχίζει, διασχίζοντας μια οδογέφυρα, ενώ το εισιτήριο ανασύρεται από έναν αετό . Ο αετός τροφοδοτεί το εισιτήριο στον αετό του, αλλά ο αετός βήχει και το εισιτήριο πετάει έξω. Το εισιτήριο με κάποιον τρόπο επανεισέρχεται στο επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά όχι πριν ο αγωγός είχε παρατηρήσει την απουσία του και είχε ήδη συνοδεύσει το κορίτσι στο πίσω αυτοκίνητο.

Όταν το γνωρίζουμε ότι ο αγωγοί θα ρίξει το κορίτσι από το τρένο, το αγόρι θα ανακτήσει το εισιτήριο και θα παύσει στο τραπεζαρία, αναζητώντας τον αγωγό, αναρρίχνοντας στην οροφή. Γνωρίζει ένα κατασκηνωτικό hobo στην οροφή, που του προσφέρει καφέ και συζητά την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη και των φαντασμάτων. Το hobo σκι με το αγόρι κατά μήκος των κορυφών των αυτοκινήτων προς την προσφορά άνθρακα , όπου ο hobo εξαφανίζεται ακριβώς στην Flat Top Tunnel. Στην καμπίνα του ατμομηχανή, το αγόρι ανακαλύπτει ότι η κοπέλα έχει γίνει για να εποπτεύσει την οδήγηση του τρένου, ενώ οι μηχανικοί Steamer και Smokey αντικαταστήσει τον προβολέα. Το αγόρι εφαρμόζει τα φρένα και η αμαξοστοιχία σταματά να συναντά ένα κοπάδι από caribou που εμποδίζει τα ίχνη. Ο αγωγός τραβάει τη γένια του Smokey, αναγκάζοντάς τον να αφήσει τους θορύβους του ζώου, και το κοπάδι caribou περπατά μακριά. Η αμαξοστοιχία συνεχίζει με μεγάλη ταχύτητα και ο διαχωρισμένος πείρος του γκαζιού αναποδογυρίζει, προκαλώντας την ανεξέλεγκτη επιτάχυνση της αμαξοστοιχίας σε βαθμό 179 βαθμών και σε μια παγωμένη λίμνη. Ο Smokey χρησιμοποιεί τη φουρκέτα του για να επισκευάσει το γκάζι, καθώς η αμαξοστοιχία παρασύρεται σε όλο τον πάγο για να επαναπροσδιοριστεί με τα κομμάτια λίγο πριν το σπάσιμο του πάγου. Το αγόρι επιστρέφει το εισιτήριο του κοριτσιού για τον αγωγό για να γροθιά, και καθώς οι τρεις επιστρέφουν στο επιβατικό αυτοκίνητο, όπου το αγόρι κοροϊδεύεται από μαριονέτα μαριονέτας Ebenezer Scrooge που ελέγχεται από το hobo.

Το τρένο φτάνει στο Βόρειο Πόλο, όπου ο αγωγός ανακοινώνει ότι ένας από τους επιβάτες θα επιλεγεί για να λάβει το πρώτο δώρο των Χριστουγέννων από τον ίδιο τον Άγιο. Ανακαλύπτοντας τον Billy ακόμη και μόνο στο αυτοκίνητο παρατήρησης, το κορίτσι και το αγόρι τον πείσουν να έρθει, αλλά το αγόρι αποσυνδέει τυχαία το αυτοκίνητο, το στέλνει πίσω στη γραμμή σε ένα τραπέζι στο εργαστήριο του Σάντα. Τα παιδιά κάνουν το δρόμο τους μέσω ενός κέντρου εντολών και ενός γραφείου διαλογής δώρων, πριν βρεθούν σε ένα τεράστιο σάκο δώρων, όπου ανακαλύπτουν ότι τα γνωστά όλα έχουν αποθέσει και τα ξωτικά τους συνοδεύουν καθώς ο Άγιος φθάνει. Ένα κουδούνι πετάει χαλαρά από τα γόνατα του τσαλαπετεινού. το παιδί αρχικά δεν μπορεί να ακούσει το δαχτυλίδι, μέχρι να το βρει μέσα στον εαυτό του να πιστεύει. Δείχνει το κουδούνι στον Σάντα, ο οποίος τον επιλέγει να λάβει το πρώτο δώρο των Χριστουγέννων. Ο Σάντα συμφωνεί να τον αφήσει να κρατήσει το κουδούνι και το αγόρι το τοποθετεί στην τσέπη του.

Το πίσω αυτοκίνητο επιστρέφει στο τρένο καθώς το παιδικό σκάφος επιστρέφει στο σπίτι, αλλά το αγόρι ανακαλύπτει ότι έχασε το κουδούνι μέσα από την τρύπα στην τσέπη του. Επιστρέφει στο σπίτι και ξυπνά το πρωινό του Χριστουγέννου για να βρει ένα δώρο που περιέχει το κουδούνι. Αυτός και η μικρότερη αδελφή του Sarah δακτυλογραφούν με χαρά το κουδούνι, ενώ οι γονείς τους, που δεν πιστεύουν στο Santa, θρηνούν ότι το κουδούνι είναι "σπασμένο". Το αγόρι αντανακλά στους φίλους και την αδερφή του που κωπηλατεί στο κουδούνι καθώς η πίστη τους ξεθωριάζει. Ωστόσο, το κουδούνι εξακολουθεί να κουδουνίζει γι 'αυτόν, όπως θα "για όλους όσους πιστεύουν".

 

Ρίξτε

Αυτή η ταινία σηματοδοτεί την τελική απόδοση του ηθοποιού Michael Jeter . Ο Jeter πέθανε το έτος πριν από την απελευθέρωση της ταινίας.
 • Ο Τόμ Χανκς ως ήρωας αγόρι (μόνο αιχμαλωτισμός ), ο πατέρας του Ηρώο αγόρι, ο αγωγός, ο Hobo, η μαριονέτα Scrooge , ο Άγιος Βασίλης και ο αφηγητής
 • Leslie Zemeckis ως αδελφή Sarah (κίνηση μόνο-σύλληψη) και η μητέρα του Hero Boy
  • Η Isabella Peregrina ως αδελφή Σάρα (φωνή)
  • Ashly Holloway ως αδελφή Sarah (πρόσθετη κίνηση-σύλληψη)
 • Eddie Deezen ως Know-It-All
 • Η Nona Gaye ως κορίτσι της Hero
  • Chantel Valdivieso ως κοπέλα ήρωα (επιπλέον κίνηση-σύλληψη)
  • Meagan Moore ως κοπέλα ήρωα (φωνή τραγουδιού)
  • Tinashe ως κορίτσι ήρωα (μοντελοποίηση δέσμευσης κίνησης)
 • Peter Scolari ως Billy το μοναχικό αγόρι (μόνο για την αιχμαλωσία)
  • Hayden McFarland ως Billy the Lonely Boy (πρόσθετη κίνηση-σύλληψη)
  • Jimmy Bennett ως Billy το μοναχικό αγόρι (φωνή)
  • Matthew Hall ως Billy το μοναχικό αγόρι (φωνή τραγουδιού)
 • Dylan μετρητά ως αγόρι στο τρένο (φωνή)
 • Ο Μπρένταν Βασιλιάς και ο Άντι Πέλινκ ως Αρτοποιούς Ζαχαροπλαστικής
 • Ο Josh Eli, ο Rolandas Hendricks, ο Jon Scott , ο Sean Scott, ο Mark Mendonca, ο Mark Goodman , ο Gregory Gast και ο Gordon Hart ως σερβιτόροι
 • Ο Andre Sogliuzzo ως καπνιστής και ατμός (φωνή)
  • Michael Jeter ως Smokey και Steamer (μόνο για τη δέσμευση κίνησης)
 • Ο Chris Coppola ως Gus το άσπρο αγόρι και ένα Elf
  • Ο Connor Matheus ως Ασύγχρονος Αγόρι (επιπλέον κίνηση-σύλληψη)
 • Julene Renee ως Κόκκινο Κεφάλι και Έλφος
 • Phil Fondacaro , Debbie Lee Carrington , Mark Povinelli και Ed Gale ως Έλβες
 • Ο Charles Fleischer ως Γενικός Έλφος
 • Στίβεν Τάιλερ ως υπολοχαγό Elf και Elf Singer
 • Ο Dante Pastula ως μικρό αγόρι
 • Ο Eric Newton, ο Aidan O'Shea, ο Aaron Hendry, ο Kevin C. Carr, η Bee Jay Joyer, η Jena Carpenter, η Karine Mauffrey, ο Beth Carpenter, ο Bill Forchion, ο Devin Henderson και ο Sagiv Ben-Binyamin ως ακροβατικοί ξωτικοί
 • Evan Sabara ως νεαρό αγόρι (επιπλέον κίνηση-σύλληψη)
 

παραγωγής

ανάπτυξης

Ο Χανκς επέλεξε το βιβλίο το 1999 με την ελπίδα να παίζει τον αγωγό και τον Άγιο Βασίλη. Μία από τις προϋποθέσεις πώλησης ήταν ότι η ταινία που προέκυψε δεν θα κινητοποιηθεί. Ο Zemeckis, ωστόσο, θεώρησε ότι μια έκδοση με ζωντανή δράση ήταν ανέφικτη, υποστηρίζοντας ότι "θα φαινόταν απαίσιο και θα ήταν αδύνατο - θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια αντί για 160 εκατομμύρια δολάρια". Zemeckis θεώρησε ότι μια τέτοια εκδοχή θα άκουσε το κοινό του ύφους της τέχνης του βιβλίου που θεωρούσε ότι ήταν "τόσο μέρος του συναισθήματος της ιστορίας". Προκειμένου να διατηρηθεί το όραμά του, δημιουργήθηκε μια νέα διαδικασία με την οποία οι ηθοποιοί θα κινηματογραφηθούν με εξοπλισμό που θα τραβήξει την κίνηση σε ένα μαύρο κουτί, το οποίο στη συνέχεια θα κινείται για να κάνει την προκύπτουσα ταινία. Χάνκς δήλωσε ότι αυτή η μέθοδος εργασίας ήταν "στην πραγματικότητα μια επιστροφή σε έναν τύπο ενεργειών που δεν σας επιτρέπει να ενεργείτε", συγκρίνοντας τη διαδικασία με την εκτέλεση ενός παιχνιδιού στον γύρο .

Ο Χανκς διαδραματίζει πέντε ρόλους στην ταινία, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού παιδιού (του οποίου η φωνή θα μεταγλωττίζεται αργότερα από τον Ντάριλ Σαμπάρα ). Αρχικά, ο Zemeckis θεώρησε ότι τον έπαιζε κάθε ρόλο, αλλά αφού το δοκίμασε αυτό, ο Χάνκς εξαντλήθηκε και κατέστρεψαν τον αριθμό.