Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ  2021-2022 ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:

 

"ΜΙΛΑ ΤΗΣ" (2002)

Σε Σκηνοθεσία ΠΕΔΡΟ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/11/2021 & ΩΡΑ 20:30

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

To Μίλα της (ισπανικάHable con ella) είναι ισπανική δραματική ταινίας του 2002, σε σενάριο και σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδόβαρ. Πρωταγωνιστούν ο Χαβιέ Κάμαρα, η Λεονόρ Γουάτλινγκ, ο Ντάριο Γκραντινέτι και η Ροσάριο Φλόρες. Η ταινία πραγματεύεται το πώς δύο άντρες, με γνώμονα τη μοναξιά, συνδέονται με βαθιά φιλία, όταν συναντιούνται στο νοσοκομείο, όπου ο καθένας έχει εκεί σε κώμα την αγαπημένη του.

Η γενική απήχηση της ταινίας ήταν θετική, ιδιαίτερα  στο εξωτερικό, όπου απέσπασε σημαντικά βραβεία όπως το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και BAFTA της καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του 21ου αιώνα.

Διανομή ρόλων

Απήχηση και κριτική

Η πρεμιέρα της ταινίας  έγινε στις 15 Μαρτίου 2002 στους ισπανικούς κινηματογράφους. Η αβάν πρεμιέρ  έγινε μπροστά σε πάνω από 500 φοιτητές Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, οι οποίοι έμειναν καθηλωμένοι μπροστά στην ταινία. Αυτό έλεγε ο σκηνοθέτης στον τύπο κατά την προώθηση του φιλμ: «Είναι μια ταινία που έχει να κάνει με τα πάθη της ψυχής, την ασθένεια και το θάνατο. Και πρωταγωνιστές της είναι  οι άντρες, επομένως δε θα μπορούν να λένε πια ότι είμαι μόνο σκηνοθέτης γυναικών. Υπάρχει περισσότερο μυστήριο στα αντρικά δάκρυα παρά στα γυναικεία. Απ’ ό, τι φαίνεται, οι άντρες μού εμπνέουν τραγωδίες».

Σημαντικές κριτικές για την ταινία του Αλμοδόβαρ οι οποίες παρατίθενται  από την επίσημη ιστοσελίδα  του:

«Με την ταινία  Όλα για τη Μητέρα μου, ο Αλμοδόβαρ φαινόταν να είχε φτάσει στο ζενίθ της ποιητικής του έμπνευσης. Αλλά το φιλμ Μίλα της είναι ακόμα πιο δυνατό και συγκινητικό. (...) Υπάρχει περισσότερο συναίσθημα σε πολλές σκηνές  της τανίας Μίλα της, που είναι  η καλύτερη ταινία της χρονιάς (και όχι μόνο της χρονιάς), από ό, τι σε όλες εκείνες που μπαίνουν στην λοταρία  των Όσκαρ. Ένα αριστούργημα σε τούτα τα χρόνια της κινηματογραφικής ένδειας.» Κούρτσιο Μαλέζε

«(…) Η κριτική συνήθως  διστάζει να χρησιμοποιεί τη λέξη “αριστούργημα”, αλλά στην περίπτωση του φιλμ Μίλα της μπορεί να το τολμήσει κανείς: η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι απλά εξαιρετική». Ναταλία Ασπέσι

«Η κινηματογράφηση του θανάτου είναι, μερικές φορές, ο πιο όμορφος τρόπος  να μιλά κανείς  για τη ζωή. Ευχαριστούμε, Πέδρο». ΠΡΕΜΙΕΡ

«(...) Με καθεμιά από τις ταινίες του καταφέρνει να ξεπεράσει την προηγούμενη, την οποία στην εποχή της ήδη θεωρούσαμε ανυπέρβλητη». ΛΕ ΝΟΥΒΕΛ ΟΜΠΣΕΡΒΑΤΕΡ.

Παρόλα αυτά, στην Ισπανία υψώθηκαν φωνές κριτικής, όπως αυτή της δημοσιογράφου Πιλάρ Ραόλα, που δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου 2002 με τίτλο «Προς τον Πέδρο Αλμοδόβαρ σχετικά με τη σκληρότητα» κατήγγειλε ότι ο σκηνοθέτης είχε παραβιάσει το νόμο 1/1990 για την Προστασία των Οικόσιτων Ζώων, αφού οι ταύροι που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα των σκηνών της ταυρομαχίας θυσιάστηκαν με αξιοθρήνητο τρόπο.