Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ  2022-2023 ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:

 

"AMOUR!" "ΑΓΑΠΗ" (2012)

Σε Σκηνοθεσία ΜΙΧΑΕΛ ΧΑΝΕΚΕ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/10/2022 & ΩΡΑ 21:00

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Το Αγάπη (γαλλικάAmour‎) είναι αισθηματικό δράμα γαλλικής παραγωγής του 2012 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μίχαελ Χάνεκε. Η υπόθεση της ταινίας εστιάζει σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, την Αν και τον Ζωρζ, δύο συνταξιοδοτημένους μουσικούς που έχουν αποκτήσει μια κόρη η οποία ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά της. Μια μέρα η Αν θα πάθει εγκεφαλικό, κάτι το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία το ζευγάρι και την αγάπη που τους ενώνει. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Λουί ΤρεντινιάνΕμανουέλ Ριβά και Ιζαμπέλ Υπέρ.

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια ίδια κατάσταση που βίωσε ο Χάνεκε με την οικογένειά του. Αποτελεί συμπαραγωγή ανάμεσα στις χώρες ΓαλλίαΑυστρία και Γερμανία. Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών του 2012, όπου και βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 στη Γερμανία, στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αυστρία, στις 19 Οκτωβρίου 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις 24 Οκτωβρίου 2012 στη Γαλλία.

Έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης ΤαινίαςΣκηνοθεσίαςΠρωτότυπου Σεναρίου και Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Εμανουέλ Ριβά κερδίζοντας αυτό την Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η Ριβά στην ηλικία των 85 ετών αποτελεί τη γηραιότερη υποψήφια για το συγκεκριμένο βραβείο.

Η ταινία ξεκινά δείχνοντας πυροσβέστες να σπάνε την πόρτα ενός διαμερίσματος στο Παρίσι όπου και βρίσκουν το πτώμα της Αν, ξαπλωμένη στο κρεβάτι.

Η Αν είναι παντρεμένη με τον Ζωρζ. Είναι και οι δύο στα ογδόντα τους και συνταξιοδοτημένοι μουσικοί. Ένα πρωί, ενώ τρώνε το πρωινό τους η Αν μένει σιωπηλή. Δεν ανταποκρίνεται καθώς ο Ζωρζ προσπαθεί να της τραβήξει την προσοχή. Αργότερα συνέρχεται αλλά δεν θυμάται καθόλου το περιστατικό. Ο Ζωρζ νομίζει ότι του κάνει πλάκα. Η Αν χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργείο αλλά κατά τη διάρκεια της εγχείρησης κάτι πηγαίνει στραβά και η Αν μένει μερικώς παράλυτη. Αναγκάζει τον Ζωρζ να της υποσχεθεί ότι δεν θα τη στείλει πίσω στο νοσοκομείο ούτε θα τη βάλει σε οίκο ευγηρίας. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας της χειροτερεύει καθώς παθαίνει εγκεφαλικό. Ο Ζωρζ συνεχίζει να τη φροντίζει παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η κόρη τους Εύα επιθυμεί η μητέρα της να λάβει επαγγελματική φροντίδα αλλά ο Ζωρζ της λέει ότι κάτι τέτοιο θα έκανε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε στην Αν.

Ο Ζωρζ προσλαμβάνει μια νοσοκόμα να φροντίσει την Αν, αλλά γρήγορα ανακαλύπτει ότι δεν φέρεται σωστά στη σύζυγό του και την απολύει. Μια μέρα, ο Ζωρζ κάθεται δίπλα στην Αν αφού ούρλιαζε, προφανώς από πόνο. Της λέει μια ιστορία και καθώς φτάνει στο τέλος, αρπάζει ένα μαξιλάρι από το κρεβάτι και πνίγει την Αν.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες

  • Ζαν Λουί Τρεντινιάν στο ρόλο του Ζωρζ
  • Εμανουέλ Ριβά στο ρόλο της Αν
  • Ιζαμπέλ Υπέρ στο ρόλο της Εύα
  • Αλεξάντρ Ταρό στο ρόλο του Αλεξάντρ
  • Γουίλιαμ Σιμέλ στο ρόλο του Ζοφ
  • Ρίτα Μπλάνκο στο ρόλο της Κονσιέρζ
  • Ραμόν Αζίρ στο ρόλο του συζύγου της Κονσιέρζ
  • Καρόλ Φρανκ στο ρόλο της Νοσοκόμας