Ελατά, καθαρός αέρας, κακοτράχαλοι χωματόδρομοι που προσφέρονται για ιδιαίτερες διαδρομές, αλλά και άνετοι ξενώνες και εύκολη διέξοδος στις κρυστάλλινες παραλίες του Κορινθιακού.

 


Η Αγία Αννα (άλλοτε Κούκουρα) είναι ένα από τα παλιότερα ορεινά χωριά του Ελικώνα.

 

Ο Ελικώνας, καθώς υψώνει το ανάστημά του ανάμεσα στον Κορινθιακό Κόλπο και στις πεδιάδες της Βοιωτίας, δύσκολα περνά απαρατήρητος. Τα χωριά Αγία Αννα και Ελικώνας ή αλλιώς Ζερίκι μαζί με το κεφαλοχώρι Κυριάκι διαθέτουν υποδομή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή. Και οι τρεις οικισμοί προσεγγίζονται από το οδικό άξονα που συνδέει τη Θήβα με τη Λιβαδειά και την Αράχοβα.


Ο Ελικώνας είναι ένα ήσυχο βουνό που προσφέρεται για πεζοπορία, «τζιποπεριπέτειες», αλλά και για γρήγορες αποδράσεις στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου με τις υπέροχες παραλίες.
Ερχόμενοι από Θήβα ο δρόμος είναι καλός και θα σας φέρει σύντομα (έπειτα από 15 χλμ.) στο οροπέδιο του Ελικώνα, σε ύψος 700 μέτρων όπου βρίσκεται κτισμένη η Αγία Άννα (άλλοτε Κούκουρα), ένα από τα παλαιότερα χωριά του βουνού των Μουσών.


Κάποτε ήταν ένα απομονωμένο ορεινό χωριό και αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και κρησφύγετο των ανταρτών κατά τη γερμανοϊταλική κατοχή. Διατηρεί ελάχιστα αρχιτεκτονικά στοιχεία από την αρχική του μορφή, όμως, καθώς περιβάλλεται από όμορφο ελατοδάσος κερδίζει τις εντυπώσεις.
Λίγο βορειότερα από την Αγία Αννα και σε ύψος 850 μέτρων βρίσκεται το χωριό Ελικώνας (Ζερίκι παλαιότερα), το οποίο όμως προσεγγίζεται πιο εύκολα από τη Λιβαδειά. Το χωριό περιβάλλεται από πυκνό ελατοδάσος ενώ μια μικρή λιμνούλα και καταπράσινα ορεινά λιβάδια καλωσορίζουν τους επισκέπτες που άρχισαν να καταφτάνουν και πάλι τα σαββατοκύριακα μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης.


Την ώρα του δειλινού στο βουνό των Μουσών ακόμη και ένα ασήμαντο ρυάκι αποκτά μυθική υπόσταση.

Την ώρα του δειλινού στο βουνό των Μουσών ακόμη και ένα ασήμαντο ρυάκι αποκτά μυθική υπόσταση.
Από την Αγία Αννα πολύ ευχάριστη είναι η ασφάλτινη διαδρομή που οδηγεί στο χωριό Κυριάκι (14 χλμ.) με μια ενδιάμεση στάση στην τοποθεσία «Αρβανίτσα» με τα θεόρατα έλατα και τη θέα στην ψηλότερη κορφή του βουνού, την όμορφη Παλιοβούνα. Στο σημείο υπάρχουν χώροι αναψυχής και τα σαββατοκύριακα λειτουργεί αναψυκτήριο. Από το Κυριάκι που είναι το μεγαλοχώρι της περιοχής, μπορείτε εύκολα ανηφορίζετε προς το χωριό Ελικώνας.

Αρμονική συνύπαρξη βουνού και θάλασσας
Ο Ελικώνας λόγω της γεωγραφικής του θέσης προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς τις ακτές του Κορινθιακού για τις πρώτες βουτιές στα βαθυγάλανα νερά. Η παραλία Σαράντη απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το χωριό Πρόδρομος, ενώ αξίζει τον κόπο να διανύσετε μερικά χιλιόμετρα ακόμη (σε χωμάτινο δρόμο) μέχρι την αμμουδιά Ζάλτσα. Ειδικά η παραλία Σαράντη με τα ταβερνάκια που παρατάσσονται κατά μήκος της προκυμαίας είναι ιδανική περίπτωση για όσους θέλουν να συνδυάσουν μέσα σε ελάχιστη ώρα το βουνό με τη θάλασσα.

1.200 είδη φυτών

 

Η τοποθεσία «Αρβανίτσα» με τα θεόρατα έλατα και τα καταπράσινα λιβάδια.

Η τοποθεσία «Αρβανίτσα» με τα θεόρατα έλατα και τα καταπράσινα λιβάδια.
Το όμορφο βουνό είναι γνωστό με αυτό το όνομα από τα πανάρχαιά χρόνια. Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία είχαν την κατοικία τους οι εννέα Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιοποικιλότητα του βουνού και κυρίως η χλωρίδα του. Στα ανατολικά αναπτύσσονται εκτεταμένα δάση ελάτων σε ύψος πάνω από 500 μέτρα, ενώ χαμηλότερα υπάρχουν πυκνά δρυοδάση. Εχουν καταγραφεί 1.200 είδη φυτών, ανάμεσά τους και πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση. Για τους ορειβάτες ο Ελικώνας αποτελούσε ανέκαθεν ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον πεδίο για σύντομες πεζοπορικές εξορμήσεις. Μάλιστα το καλοκαίρι, συχνά συνδυάζονται με μια βουτιά στα δροσερά νερά του Κορινθιακού. Στην ψηλότερη κορφή του Ελικώνα, την ανεμοδαρμένη Παλιοβούνα (1748 υψομ.), οδηγεί μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Αννα (η πορεία διαρκεί 3 ώρες).

 

 

Πανοραμική άποψη των εκτεταμένων δασών ελάτης του Ελικώνα. Στο βάθος ξεχωρίζει ο χιονισμένος μέχρι τον Μάη Παρνασσός.

Πανοραμική άποψη των εκτεταμένων δασών ελάτης του Ελικώνα. Στο βάθος ξεχωρίζει ο χιονισμένος μέχρι τον Μάη Παρνασσός.
Μονή Οσίου Λουκά
Από το χωριό Κυριάκι εύκολα θα προσεγγίσουμε την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά. Ιδρυτής του παμπάλαιου αυτού μοναστηριού της Βοιωτίας ήταν ο Όσιος Λουκάς που ασκήτεψε και πέθανε εδώ το 923. Το μοναστήρι θεωρείται από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας με μοναδική αρχιτεκτονική, ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, σπουδαία ψηφιδωτά και πολύχρωμα μάρμαρα. Το καθολικό του που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, χτίστηκε το 1020 από τους διαδόχους του Οσίου Λουκά και θεωρείται από τα ομορφότερα δείγματα οκταγωνικού ναού με τρούλο. Για αιώνες, τόσο κατά τη βυζαντινή περίοδο όσο και κατά την τουρκοκρατία, ήταν ένα ζωντανό πνευματικό και μοναστικό κέντρο.

Κυριάκι
Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία φωκική πόλη Φλυγόνιο (υπολείμματά της διασώζονται στη θέση Παλιόκαστρο) που καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ τον Μακεδόνα, το 348 π.Χ. Στη διάρκεια της Κατοχής το Κυριάκι όπως και πολλά χωριά του Ελικώνα πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και κάηκε από τους Ιταλούς και δύο φορές από τους Γερμανούς, το 1943 και το 1944. Οσοι κάτοικοι δεν έφυγαν οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Το πρόγραμμα της εκδρομής:
Η εκκίνηση θα γίνει έξω από το Φ.Ο.Υ στις 8.30 πμ

Επιστροφή στο ΦΟΥ περίπου 8.30 μμ.
Τιμή συμμετοχής Ευρώ 17. (Στην τιμή περιλαμβάνονται οι ξεναγήσεις στο Μουσείο και τον Όσιο Λουκά). Δεν περιλαμβάνεται η τιμή εισόδου στο Μουσείο. Τιμή Μουσείου: Κάτω των 65 ετών 6 € και άνω των 65 ετών 3 € Για όποιον/α ενδιαφέρεται να γευματίσει στην Αρβανίτσα υπάρχει πρόταση, από την εξαιρετική ταβέρνα που θα καταλύσουμε, ενός συγκεκριμένου μενού, στην ειδική τιμή των 12€ ανά άτομο. Παρακαλείστε, αν σας ενδιαφέρει, να το δηλώσετε όταν κάνετε την κράτησή σας.
Δήλωση συμμετοχής στην Γραμματεία του ΦΟΥ μέχρι 25 Μαΐου και στο τηλ. 210-7625856 καθημερινά πλην Σαββάτου και ώρες: 18:00-21:30